Η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI παρουσίασε σε Πανελλήνια Πρώτη το 2018 τη φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Φέτος, η παράσταση έχει ανέβει ήδη στην Κρήτη και επόμενος προορισμός είναι η Καλαμάτα.

Μιλήσαμε με την κα Νικολαΐδη, έπειτα από την πρεμιέρα της παράστασής της στην Κρήτη, για να μας πει πως βίωσε η ίδια αλλά και η ομάδα της την επιστροφή στο θέατρο.

Πώς νιώθετε που επιστρέψατε μετά από τόσο καιρό ξανά στο θέατρο και ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον;

Η μεγάλη προσέλευση και η ζεστασιά του κόσμου απέδειξαν το αναμενόμενο. Την ζωτικής σημασίας επίδραση της τέχνης του θεάτρου και τον αντίκτυπο της έλλειψής του. Χαιρόμαστε όλοι οι συντελεστές της παράστασης Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ, βλέποντας ότι παρά τη μακρά παύση, οι θεατές είναι κοντά μας για να στηρίξουν τον κλάδο μας που τόσο έχει πληγεί και να δημιουργήσουν κανάλι ουσιαστικής επικοινωνίας μαζί μας μέσω της τέχνης.

Αν και αισιόδοξος άνθρωπος, δεν μπορώ να πω ότι το άμεσο μέλλον διαφαίνεται φωτεινό. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ανθρωπότητας, όπου καλούμαστε να διεκδικήσουμε αυτονόητα και ήδη κεκτημένα δικαιώματα και ελευθερίες. Ελπίζω να υπάρξει εκτενής, ώριμη και ουσιαστικά ανθρωποκεντρική σκέψη και συζήτηση, σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων, ώστε να μη βρεθούμε σύντομα σε μια δυστοπική, οργουελική κοινωνία. Είναι ανήθικο και καταστροφικό να χωριστούμε σε πολίτες δύο κατηγοριών. Λύσεις υπάρχουν πάντα. Η επιβολή κάθετων μέτρων, τα οποία στερούν βασικές ελευθερίες του ανθρώπου, είναι επικίνδυνη.

Η ασφάλεια της ομάδας παραγωγής και των θεατών είναι βασική προτεραιότητα. Ήταν δύσκολος ο σχεδιασμός ενός πλάνου που θα εξασφάλιζε την ασφαλή είσοδο του κοινού στον χώρο;

Ο σχεδιασμός του πλάνου δεν είναι εύκολος, καθώς υπάρχει ενημέρωση της τελευταίας στιγμής σχετικά με την οργάνωση και τη διεξαγωγή των θεαμάτων κι αυτό δυσκολεύει τους υπεύθυνους παραγωγής και κατ’ επέκταση όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των θεατών. Επίσης, η απόφαση σχετικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποσυντονίζει ακόμα περισσότερο την όλη δραστηριότητά μας. Ειδικά στο θέαμα, όπου πολλές αγορές εισιτηρίων γίνονται με μετρητά, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για ομαλή προσαρμογή και όχι απότομη, υποχρεωτική επιβολή. Εργαζόμενοι και εργοδότες πασχίζουν να επιβιώσουν εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν γίνεται να μπαίνουν κι άλλα εμπόδια πέραν των αναγκαίων μέτρων. Φτάνουμε στο σημείο, όχι μόνο να μη στηρίζεται το θάρρος, η τόλμη και το μεράκι αυτών των ανθρώπων, αλλά να υπονομεύεται κιόλας.

Παρά την παράλογη αυτή κατάσταση που βιώνουμε, οι συνάδελφοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, τόσο με την καλλιτεχνική τους προσφορά, όσο και με την ωριμότητα και την ευσυνειδησία τους, σχετικά με την προστασία όλων από τον COVID-19, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα στις πρόβες και στις παραστάσεις και προσπαθώντας τα μέγιστα, ώστε να κάνουν το θέατρο έναν ασφαλή χώρο συνάθροισης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς, ξετυλίγουν όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο, αντιμάχοντας τον τίτλο, σφύζει από Ζωή. Ο Τολστόι, μέσω αυτού του έργου του, επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της μνήμης Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το ΠΩΣ έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ , όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

H επόμενη παράσταση είναι στις 11 Ιουλίου 2021 στο Art Farm στη Μεγάλη Μαντινεία. Προμηθευτείτε τώρα το εισιτήριό σας στο ticketmaster.gr .

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και μάθετε περισσότερα για τα κατάλληλα εργαλεία για την επιστροφή σας στο θέατρο.